Bij kanker in het gezin
“Hoe kanker je ‘overkomt’, hoe kanker over komt… Mijn moeder kreeg tong- en uitgezaaide lymfeklier kanker toen ik 16 jaar was. Uit ervaring weet ik hoe je wereld op zijn kop komt te staan als een van je ouders kanker krijgt, terwijl jij die uitzondering helemaal niet wil zijn”.
— Laura, initiatiefnemer van Fiks Begeleiding.
Samen weten, voelen, praten en doen, dat maakt je sterk!
Wanneer kanker jou, je partner of je kind treft, is dat ingrijpend. Onzekerheid, angst, verdriet en boosheid zijn dan normale emoties. En dan zijn er naast de ‘gewoon’ door te lopen ontwikkelingen van kinderen, extra zorgen om hen. Kanker heeft effect op alle gezinsleden en het schopt het normale leven in de war. Jaarlijks krijgen ongeveer 9000 gezinnen te maken met kanker. Vanuit Fiks Begeleiding draag ik heel graag bij aan het ondersteunen van deze gezinnen. Dit doe ik o.a. door Kasam lotgenotengroepen te geven. Kasam staat voor KAnker heb je SAMen. Vanuit Kasam geloven wij in de kracht van lotgenotencontact, in herkenning en erkenning, informatie, steun en stimulans.
Over Kasam
Met het lotgenotenprogramma van Kasam willen we de kinderen een veilige plek geven waar het samen met andere kinderen zijn/haar veerkracht verder kan ontwikkelen. De kinderen leren tijdens de bijeenkomsten van en met elkaar. De ouder(s) nodigen we twee keer uit om aan te sluiten, mee te doen en samen even tijd te maken voor elkaar en het feit dat kanker het gezin is binnengekomen.
In een veilige omgeving staan we samen stil bij wat er is en hoe je je kunt voorbereiden op wat gaat komen, om met de handvatten en tips die je hieruit meeneemt op een goede manier samen verder te gaan. Bij Kasam kunnen kinderen, als lotgenoten, met en van elkaar leren over kanker in hun gezin en wat het met hen doet. (Bron: Kasam.eu)
In deze video zie je waarom Kasam er voor jou is!
De trainers van de groep in regio Eindhoven
Dit levert het op
Ik kan er beter mee omgang als iemand het woord kanker gebruikt.
Ik vertel nu thuis ook hoe ik mijzelf voel
Ik weet nu dat er meer kinderen zijn die hetzelfde mee maken